Stage bij Next Genetix - PIC-NL
Publicatiedatum: 19-03-2024Mijn naam is Simon Klein Gebbinck. Ik ben 23 jaar en woon in de Achterhoek in het kleine dorp Vragender.
Momenteel zit ik in de afronding van mijn stage bij het team van Next Genetix en PIC-NL.
Ik zit in het laatste jaar van de opleiding Varkenshouderij aan de Aeres Hogeschool te Dronten. Mijn passie voor de varkenshouderij is al vroeg begonnen toen ik op 11 jarige leeftijd een bijbaantje bij een subfokbedrijf heb gehad. Op mijn 19e, na de Havo ben ik begonnen met mijn studie in Dronten en daarnaast had ik een bijbaan bij het zeugenbedrijf van de familie van de Wolfshaar in Vragender.
Het laatste jaar van mijn opleiding bestaat voor een deel uit een afstudeerstage. Mijn interesse was altijd al groot voor de genetica/fokkerij en deze kennis wilde ik graag nog verder ontwikkelen. Tijdens mijn werkzaamheden maakte ik al kennis met de genetica van Next Genetix en PIC-NL. Zo ben ik in contact gekomen met het bedrijf en heb ik mijn afstudeeropdracht bij Next Genetix en PIC-NL kunnen doen.
Op 4 september 2023 was mijn eerste stagedag en nu zit het er alweer bijna op. Mijn stagetijd is voorbijgevlogen. Ik heb er veel geleerd over de verschillende zeugen- en berenlijnen die er bij Next Genetix en PIC-NL ter beschikking zijn. Ik heb met verschillende collega’s meer dan 30 ondernemers bezocht en hun bedrijven leren kennen. Ook heb ik op een aantal bedrijven uitgebreide onderzoeken mogen doen met spekdiktes en gewichten met bijbehorende bedrijfsverslagen. Aanvullend ben ik behulpzaam geweest bij de ontwikkeling van een economisch rekenmodel.
Ik kan terugkijken op een erg leuke, leerzame tijd bij Next Genetix en PIC-NL, waarbij ik erg veel contacten heb opgedaan. Ook de workshops en meetings met Gesing Tierzucht, KI-stations, Porculum Wageningen, Subfokkers, Vereniging van Biologische Varkenshouders en PSV Eindhoven waren erg leerzaam en natuurlijk ook gezellig. Ik wil het team van Next Genetix en PIC-NL bedanken voor het vertrouwen en de uiterst productieve tijd!
Save the date! Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid!
Dinsdag 1 oktober aanstaande vindt het 19e Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid plaats.
Het thema luidt: “Topsport en Darmgezondheid – Met Beestjes naar de Top!”
We hebben voor u, als varkenshouder, een boeiend programma samengesteld met als doel uw bedrijf naar een hoger (gezondheid) niveau te tillen.
Voor meer informatie en om u aan te melden, klik dan op onderstaande link. Let op: er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Aanmelden Praktijksymposium
Lees meer
PIC-genetica vermindert de uitstoot van broeikasgassen bij Europese varkensvleesproducten met 7,7%.
Een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat verbeterde varkensgenetica kan bijdragen aan een duurzamere productie van varkensvlees in Europa. Dit onderzoek, uitgevoerd door PIC in samenwerking met milieumodelleringsdeskundige Dr. Greg Thoma, toont aan dat het gebruik van volledige PIC-genetica bij varkens leidt tot een vermindering van 7,7% in broeikasgasemissies vergeleken met het Europese gemiddelde. Bovendien kunnen jaarlijkse genetische verbeteringen leiden tot een extra reductie van 0,66% in emissies. Deze bevindingen zijn gebaseerd op een gedetailleerde levenscyclusanalyse (LCA), die voldoet aan internationale normen (ISO 14040, 14044 en 14067), wat de betrouwbaarheid van de resultaten versterkt.
Lees meer
Sander ter Braak van Reuling Intervar over de PIC 408: ‘Duitsland is een vleesland, daar hoort een vleesrijk type bij’
Een aantal Duitse slachterijen heeft de uitbetaling aangepast om meer zware, bespierde varkens aan de slachthaak te krijgen. Dat is in Nederland niet onopgemerkt gebleven. Het biedt nog meer kansen voor de PIC 408, de Piétrain eindbeer van PIC, aldus Sander ter Braak van Reuling Intervar.
Lees meer